ProtaStructure SP5 Yayınlandı

11 Ekim 2019

Kesintisiz gelişim ve kullanıcı desteği anlayışımızın bir parçası olarak düzenli aralıklarla ücretsiz sunulan güncelleme paketlerimiz ve yeni sürümlerimiz ile yenilikler ve iyileştirmeler sunmaya devam ediyoruz.

Eylül ayı sonunda yayınladığımız ProtaStructure 2019 SP5 sürümünde de özellikle deprem yönetmeliği desteği ve çelik yapıların modellenmesi, tasarımı ve detaylandırılması gibi konularda çok önemli yenilikler ve performans iyileştirmeleri gerçekleştirdik. Aşağıda öne çıkan yenilikleri keşfedebilirsiniz.

Birbirine Dik Doğrultularda Farklı R Katsayılarının Kullanımı

ProtaStructure SP5 sürümü ile birlikte, birbirine dik doğrultularda farklı taşıyıcı sistem tiplerinin seçilmesine (dolayısıyla R ve D) izin veriyor. Kullanıcılar, TBDY 2018 Madde 4.3.4.2 uyarınca seçilecek taşıyıcı sistemlerin süneklik düzeyleri aynı olacak şekilde yönlendirilir. Bunlara ek olarak, izin verilen bina yükseklik sınıfı, BYS, iki doğrultuya göre verilenlerin elverişsizi olarak belirleniyor.

ProtaStructure SP5 Görsel 1
Deprem Parametreleri Penceresi – Birbirine dik doğrultular için farklı Taşıyıcı Sistem Tiplerinin Seçilmesi
ProtaStructure SP5 Görsel 2

Çelik Sehim Kontrolleri

Çelik elemanlarda Türk Çelik Şartnamesi, EC3, BS5950 ve AISC360 yönetmeliklerine uygun olarak sehim kontrolü yapılması sağlandı. “Ayarlar > Çelik Tasarım Ayarları ve Parametreleri” bölümünden eleman gruplarına ait sehim limitleri özelleştirilebilir. Bunun yanı sıra, her bir eleman için ‘Sehime Esas Açıklık’ ve ‘Sehim Sınırları’ özel olarak değiştirilebilir.

ProtaStructure SP5 Görsel 3
ProtaStructure SP5 Görsel 4
ProtaStructure SP5 Görsel 5
ProtaStructure SP5 Görsel 6

Doğrusal Olmayan Analizler için OpenSees İhraç

OpenSees, ticari ve akademik olarak çok yaygın bir şekilde kullanılan bir deprem simülasyon motorudur.

Bu sürümde ProtaStructure’da oluşturulan analiz modelinin ve ‘Doğrusal Olmayan Malzeme ve Plastik Mafsal’ tanımlarının OpenSees (Open system for Earthquake Engineering Simulation) programına detaylı bir şekilde aktarımını sağladık. Doğrusal olmayan bu modeli kullanarak Artımsal İtme ve Zaman-Tanım alanında analizler gerçekleştirebilirsiniz.

Aktarılan model veri dosyaları “Proje Klasörü / OpenSees” klasörü altında yer almaktadır. Bu alanda yapacağımız geliştirmeler sonraki servis paketinde de devam edecek.

Süreksiz Kolon ve Perdeler ve Otomatik Rijit Linkler

Artık perde ve kolonlar “Süreksiz” olarak işaretlenebilmektedir. Bu şekilde işaretlenen kolon ve perdeler için analiz esnasında süreksizlik uyarısı vermeyecektir. Ayrıca, bu elemanlar farklı akslarda kirişlere oturduğu durumdan otomatik olarak rijit linkler oluşturulacaktır. Tüm bunlara ek olarak, bu tür süreksiz elemanları taşıyan kirişlerin tasarımında da iyileştirmeler yapıldı.

ProtaStructure SP5 Görsel 7
ProtaStructure SP5 Görsel 8

Kiriş Tasarım Raporunda Diyagramların Gösterimi

Kiriş tasarım raporlarında kesme ve moment diyagramlarının gösterimi geçici bir süre için kapatılmıştı. Bu servis paketinde yeni teknolojik altyapıya adapte edilerek tekrar kullanıma açıldı.

ProtaStructure SP5 Görsel 9

ProtaSteel: Baklava Sac ve Izgara

Detay çizimlerinde ve malzeme listelerinde kullanabilmek amacıyla, ProtaSteel’de baklava sac (chequered plate) ve ızgara (grating) tanımlamaları getirilmiştir.

ProtaStructure SP5 Görsel 10
ProtaStructure SP5 Görsel 11

ProtaSteel: Otomatik Merdiven Basamakları

I, U ve C kesitli merdiven kirişlerinin arasına merdiven basamaklarının otomatik olarak yerleştirilmesini sağlayan Basamak Delikleri Makrosu eklendi. Bu makro, seçilen profillerde basamak deliklerini açmakta ve isteğe bağlı olarak basamakları da oluşturmaktadır.

ProtaStructure SP5 Görsel 12

ProtaSteel: Korkuluk Birleşimleri

İki komşu korkuluğun birbirine otomatik olarak kaynaklanması sağlandı. Bunun için araç çubuğunda yer alan Korkuluk Bağlantı Makrosu kullanılabilir.

ProtaStructure SP5 Görsel 13

ProtaSteel: Hesap Raporu Geliştirilen Yeni Bağlantı Makroları

Her servis paketinde ProtaSteel’de yeni bağlantı hesap raporları geliştirilmeye devam etmektedir. Hesap raporu geliştirilen bağlantı tipleri aşağıdaki gibidir:

  • Flanj-Levha Moment Bağlantısı
  • Kiriş-Kolon Doğrudan Kaynaklı Bağlantı
  • Berkitmeli Basit Taban Plağı (Berkitme Ekle seçeneği işaretlenerek tasarlanabilir.)
ProtaStructure SP5 Görsel 14

Daha ayrıntılı bilgi almak ve aklınıza takılan her türlü soru için teknik ekibimize ulaşabilirsiniz.