İstanbul Yeni Havalimanı

İstanbul Yeni Havalimanı Terminal Binası
ProtaStructure ile Tasarlandı
IGA
Prota Mühendislik BIM ve Tasarım ekipleri, İstanbul Yeni Havalimanı Terminal Binası’nın tasarım aşamasında insan hatalarını en aza indiren hızlı ve güvenilir modeller üretebilmek için ProtaStructure’ı kullandı.

Genel Bakış

Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu tarafından yap-işlet-devret modeli ile geliştirilen ve dünyanın en yüksek yolcu kapasiteli havalimanı olarak tasarlanan İstanbul Yeni Havalimanı, son derece kısıtlı bir zamanda, yoğun bir programla hayata geçirildi.

Modern tasarımı, işlevsel ve etkili alanları ile İstanbul Yeni Havalimanı’nın terminal binası çevresiyle uyumlu olacak bir şekilde tasarlandı. Türkiye'nin önde gelen proje ve müşavirlik firmalarından biri olan Prota Mühendislik, terminal binasının yapısal tasarımını üstlendi.

Aydan Özmen
"Projenin varyasyonlarını hızlı, ekonomik ve doğru bir şekilde yönetebilmek için projenin tüm yaşam döngüsü boyunca ProtaStructure'ı kullandık."
— Aydan ÖZMEN Proje Yöneticisi

Proje Hakkında

Dünyanın en yüksek yolcu kapasiteli havalimanı olarak tasarlanan İstanbul Yeni Havalimanı, tüm fazları tamamlandığında yıllık 200 milyon yolcu kapasitesiyle 300’den fazla destinasyona uçuş imkânı sunacak şekilde hayata geçirildi.

Prota, İstanbul Yeni Havalimanı kapsamında yer alan yaklaşık 1,5 milyon metrekareden fazla brüt taban alanına sahip, dünyanın tek çatı altındaki en büyük yolcu terminal binasının yapısal tasarımını başarıyla gerçekleştirdi.

IGA Terminal - ProtaStructure Modelleri
IGA Terminali - ProtaStructure Modelleri

Projenin Zorlukları

Prota Mühendislik’in bu büyük projedeki en büyük önceliği, insan hatalarını en aza indiren doğru yapısal modeller üretmekti. Üretim aşamasında karşılaştıkları en büyük zorluklardan biri, tasarım ekibinin hem ekonomik hem de doğru bir tasarım sunmak için son derece kısıtlı zamana sahip olmasıydı.

Bunun yanı sıra, modern havalimanının mimari formu, yapıda kavisli cephelerin yaygın kullanımı, çelik çatının karmaşık şekli ve farklı yapısal ızgaralardan kaynaklanan transfer levhaları dahil olmak üzere birçok ilginç mühendislik zorluğuna sahipti.

Ana terminal bloğu ve 5 iskele bloğundan oluşan havalimanı terminal binası, merkezi blok 760m x 414m (260.000 m2) plan boyutlarına sahip “T” şekline sahipti. Tipik taban yüksekliği 10m ve çelik çatı yapısı 32m yükseklikte sütun uçlarında desteklenmişti. Terminal bloğu ve iskele blokları, prekast levha panelleri ile betonarme çerçeve yapı sistemine sahip olan bina, kısmi asma katlarda çelik çerçeve ve kompozit güvertelerle tasarlandı. Yapı, sütun başlıkları (ve dolgu alanlarındaki yığınlar) ile radye temel üzerine oturmakta ve çatı sistemi çelik makaslar ve elemanlarla tasarlanmıştı.

Böylesi karmaşık bir yapıda, yapı ne kadar karmaşıksa kullanılan yazılım çözümleri de o kadar önemli hale gelir. Prota Mühendislik ekipleri, doğru modeller yapmak, tasarım aşamalarını otomatikleştirmek ve gerekli deprem ve tasarım düzenlemelerine uygun olarak yüksek kaliteli çizimler ve paftalar üretmek için en doğru araç olarak ProtaStructure’ı tercih etti. 

Prota Mühendislik’te İstanbul Yeni Havalimanı Terminal Binası Proje Yöneticisi olarak çalışan Aydan Özmen konuyla ilgili olarak: “Projeyi vaktinden önce teslim edebildiğimiz ve müşterimizin zorlu taleplerini karşıladığımız için mutluyuz. ProtaStructure gibi önde gelen yazılımların ve yeni teknolojilerin yapı tasarım mühendislerinin işlerini nasıl daha kolay hale getirdiğine şahit olmak hayranlık uyandırıcıydı.” dedi.

Çözüm: ProtaStructure ile Harekete Geçmek

Gülşah SAĞBAŞ
"Bu projede, ProtaStructure ile tasarım süremizi kısalttık ve kârlılığımızı arttırdık. Hızlı ve doğru modelleme yetenekleri ve yazılımın otomatik araçları sayesinde proje maliyeti %40'tan fazla düşürüldü."
— Gülşah SAĞBAŞ Yapı Tasarımı Takım Lideri

Sağbaş, konuyla ilgili olarak sözlerine şöyle devam etti: “ProtaStructure, doğru deprem analizi yapmak, çelik ve beton tasarımımızı otomatikleştirmek ve deprem yönetmeliklerine uygun olarak yüksek kaliteli çizimler üretmek için doğru araçtı. 

Karşılaşılan tüm zorluklara rağmen, projenin gereksinimlerini yerine getirmekten ve projeyi zamanında teslim edebilmekten dolayı mutluyuz. Türk mühendislerce geliştirilen ProtaStructure yazılımını, havaalanı, konut, hastaneler ve alışveriş merkezleri gibi üstyapı projelerimizde kullanmayı tercih ediyoruz ve her zaman olumlu sonuçlar elde ediyoruz.”

Sonuçlar

ProtaStructure’ın Yapısal BIM tasarım yetenekleri;

  • Hızlı model geliştirme ve kontrol sayesinde farklı tasarım alternatiflerinin değerlendirilmesini mümkün kılma,
  • Tamamen otomatikleştirilmiş, kod tabanlı tasarım ve özel deprem detaylandırma,
  • Proje ekibi ile BIM entegrasyonunu ve koordinasyonunu kolaylaştırma,
  • Model birleştirme işlevselliğiyle eşzamanlı modelleme ve tasarım
  • Teknik iletişimi kolaylaştıran otomatik, çoklu dil seçenekleri ile hesaplama raporları oluşturma

 

IGA Terminali - ProtaStructure Modelleri
IGA Terminali - ProtaStructure Modelleri
IGA Terminali - ProtaStructure Modelleri
IGA Terminali - ProtaStructure Modelleri