Cemreler Düştü, Güneş Yükseldi, ProtaStructure Suite 2022 Güncellendi! | v6.0.615’i Keşfedin!

09 Haziran 2023

Bitmeyen enerjisi ve verdiği sebepsiz neşe ile yaz, sonunda geldi! Prota’da “Yaza Hoş Geldin” kutlamalarımızı bu yıl da kapsamlı bir güncellemeyle yaptık. Tamamen sizlerden gelen geri bildirimleri dinleyerek geliştirdiğimiz ProtaStructure Suite 2022 (v6.0.615) geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Türkiye’nin sektöre yön veren yapı mühendisliği yazılımı, bu güncelleme ile her zamankinden daha güçlü! ProtaStructure Suite 2022 (v6.0.615) ile gelen yepyeni özellikleri ve iyileştirmeleri sizin için bu yazıda derledik. Hazırsanız, keşfetmeye başlıyoruz!

Doğrusal Olmayan Analizlerde Net Sonuçlar – OpenSees Entegrasyonu İyileştirildi!

Şehirleri güvenli yapılara kavuşturma hayalimizle, ProtaStructure’ın mevcut bina değerlendirme ve güçlendirme tekniklerini de kapsayan sismik özelliklerini geliştirmeye devam ediyoruz. Özellikle de 6 Şubat 2023’te yaşadığımız deprem felaketinin ardından ProtaStructure Suite’in “Mevcut Bina Değerlendirme “ modülünde önemli iyileştirmeler yaparak bu özelliklerin kullanıcılarımıza en doğru sonuçları vermesi için çalıştık.

Bildiğiniz üzere ProtaStructure, doğrusal olmayan statik artımsal itme ve doğrusal olmayan zaman-tanım alanında analizleri OpenSees Entegrasyonu ile gerçekleştiriyor. Malzeme plastik modelleri otomatik oluşturuluyor, elemanlara atanıyor ve OpenSees’e aktarılıyor. Analizler tamamlandıktan sonra ise eleman bazında detaylı değerlendirme raporları otomatik olarak oluşturuluyor.

https://protasoftware-psnews.s3.eu-central-1.amazonaws.com/news/content/version-6-0-615-03-20230602.jpg

ProtaStructure Suite 2022 (v6.0.615) ile bu süreci daha da sorunsuz, TBDY 2018 ile tam uyumlu ve daha pratik bir hale getirmek için birtakım düzenlemeler yaptık.

  • Düşey G+Q ve yanal itme analizleri için çok sayıda kullanıcı senaryosunu ve varyasyonları dikkate alarak parametreleri, çözüm algoritmalarını ve enerji test toleranslarını iyileştirdik. Tüm bu süreç boyunca yaptığımız araştırmalar gösterdi ki zayıf taşıyıcı boyutları veya çok düşük donatı tanımlanması gibi sebeplerden dolayı çoğu model, özellikle düşey yükler altında bile akma davranışı sergileyebiliyor. Yaptığımız testlerle, bu iyileştirmeler sonucunda böyle senaryolarda bile daha sağlıklı sonuç elde edilme olasılığının arttığını keşfettik.
  • OpenSees çıktı kaydedicilerini düzenleyerek düşey yüklerden dolayı bir problem yaşanması durumunda kullanıcıya anında bilgi verilmesini sağladık.
  • Artımsal itme eğrisi hesaplarında optimizasyonlar yaptık.
  • Doğrusal olmayan malzeme tanımlarını ve eleman dönüşümlerini gözden geçirerek gereken yerlere iyileştirmeler yaptık.

Autodesk Revit ile ProtaStructure Suite İletişimi Artık Daha Kapsamlı!

Eşsiz özellikleriyle bir yapı projesinde ihtiyaç duyduğunuz her şeyi bir arada sunan ProtaStructure Suite, aynı zamanda sektöre yön veren bir yapı mühendisliği BIM yazılımı! ProtaStructure Suite, uzun zamandır Autodesk Revit ile çift yönlü veri aktarımını mümkün kılan bir entegrasyona sahip. Bu sayede ProtaStructure’da modellediğiniz ve analizini tamamladığınız projelerinizi kolayca Revit ortamına aktarabilir ve orada çalışmaya devam ederek projenin yeni halini tekrar ProtaStructure’a alabilirsiniz.

Bu güncelleme ile artık sayısız fiziksel yapı elemanıyla birlikte tekil temelleri ve dikdörtgen başlıklı kazıklı tekil temelleri de Autodesk Revit’e, Revit Family dosyalarını kullanarak aktarabilirsiniz.

https://protasoftware-psnews.s3.eu-central-1.amazonaws.com/news/content/version-6-0-615-02-20230609.jpg

Mevcut Binaları Daha Detaylı ve Güvenilir Bir Şekilde Değerlendirin!

ProtaStructure, mevcut bina değerlendirme ve güçlendirme süreçlerinde eleman kapasitelerini kolayca düzenleyebilmeniz için çeşitli katsayılar sunar. Bu katsayılar; binadan yeterli bilgi toplanamadığında ve belirsizliğin çok fazla olduğu durumlarda genel kapasiteyi azaltmanızı sağlayan “Bina Bilgi Düzeyi Katsayısı”, korozyona uğradığı tespit edilen elemanların kapasitelerinin düşürülmesi için “Donatı Korozyon Oranı” ve röleve sonucunda elemanlarda tespit edilen donatı miktarı ile eğer varsa projedeki donatıların uyuşmaması durumunda kullanabileceğiniz “Donatı Gerçekleşme Katsayısı”.

ProtaStructure Suite 2022 (v6.0.615) ile bu katsayılara bir de “Moment Kapasitesi Azaltma Katsayısı” eklendi! Sağ tık menüsünden ulaşacağınız bu katsayı ile, örneğin bindirme boyları yetersiz olan bir elemanın moment kapasitesini kolayca azaltabilirsiniz.

https://protasoftware-psnews.s3.eu-central-1.amazonaws.com/news/content/version-6-0-615-03-20230609.jpg

Türkiye’nin en gelişmiş yapı mühendisliği yazılımı, ProtaStructure Suite, bu güncelleme ile modelleme ve tasarım modüllerinde de yeniliklere kavuştu. Sömel genişliği, temel kirişi genişliğine eşit olarak tanımlanmış sürekli temellerin hesap raporları ve detay çizimleri düzenlendi. Birbirine ortak düğüm noktalarından bağlanmış bodrum perdeleri ise artık dilediğiniz gibi birleştirilebilir. Birleştirdiğiniz bodrum perdeleri için tıpkı normal bodrum perdeleri gibi çatlamış kesit özellikleri kullanılacak ve bu perdeler de her zaman kabuk elemanlarla modellenecek!

https://protasoftware-psnews.s3.eu-central-1.amazonaws.com/news/content/version-6-0-615-04-20230609.jpg

Nervür kiriş tasarımında da yeni seçenekler geldi! Hesap aksına en yakın kirişin tasarım etkilerinin yanında artık nervür döşemeye ait tüm nervür kirişlerin en büyük etkileri de donatılandırmada kullanılabilecek. Ayrıca tasarımda konsol kiriş donatılarının düğüm noktası kesme güvenliğine etkilerini de görmek isteyen değerli kullanıcılarımız için konsol kiriş alt ve üst donatılarının düğüm noktası kesme güvenliği kontrollerinde dikkate alınmasını sağlayan bir seçenek de bu güncellemeyle tasarım tercihlerine eklendi.

Aşıkların perde duvar üzerine tanımlanması, radye temellerin devrilme kontrolünde dikkate alınması ve kiriş mesnet ve açıklıklarında aynı etriyelerin kullanılması gibi pek çok yenilik bu güncellemenin bir parçası! ProtaStructure Suite’in yepyeni versiyonu üzerinde çalışırken siz değerli kullanıcılarımıza yeni versiyonun bir fragmanı niteliğinde yayınladığımız bu güncellemeyi kaçırmayın! ProtaStructure Suite 2022 (v6.0.615) ile gelen yeni özellikleri elbette gelecek webinarlarımızda uygulamalı olarak da görebileceksiniz.

ProtaStructure’a dair tüm yenilikleri ve gelecek webinar duyurularını kaçırmamak için sosyal medya hesaplarımızı ve internet sitemizi takip etmeye, ProtaStructure’ı YouTube kanalımızdaki sayısız video ile keşfetmeye devam edin